Nederlandse Bisschoppen bijeen

De Nederlandse Bisschoppenconferentie, heeft Mgr. drs. A.H. van Luyn s.d.b., bisschop van Rotterdam tot nieuwe voorzitter gekozen. Mgr. F.J.M. Wiertz, bisschop van Roermond, werd gekozen tot vice-voorzitter. De nieuwe voorzitter en vice-voorzitter van Bisschoppenconferentie en Permanente Raad treden aan op 26 januari, na de installatie van Mgr. Eijk tot aartsbisschop van Utrecht en het begin van het emeritaat van de huidige voorzitter, kardinaal Simonis.

 

Mgr van.Luyn

Mgr. van Luyn (1935) is sinds 1994 bisschop van Rotterdam en vice-voorzitter van de Nederlandse Bisschoppen conferentie en van de Permanente Raad (vgl. dagelijks bestuur). Daarnaast is de Rotterdamse bisschop onder andere voor-zitter van de Commissie van de Bisschop-penconferenties van de Europese Unie (COMECE). Mgr. Wiertz (1942) is sinds 1993 bisschop van Roermond en sinds 2005 lid van de Permanente Raad. Binnen de Bisschoppenconferentie is hij referent voor Communicatie en Media

 

Mgr Wiertz

De nieuwe aartsbisschop van Utrecht, Mgr. dr. W.J. Eijk, heeft direct na zijn benoeming op 11 december laten weten de eerste tijd prioriteit te geven aan de kennismaking met het aartsbisdom Utrecht en daarom niet in aanmerking te komen voor het voorzitterschap van de Bisschoppenconferentie. Overigens is het niet ongebruikelijk dat een andere bisschop dan de aartsbisschop voorzitter van de Bisschoppenconferentie is. Het kerkelijke recht voorziet uitdrukkelijk in die mogelijkheid.

 

 

Mgr. Muskens

De bisschoppen van Nederland namen in besloten kring afscheid van Mgr. dr. M.P.M. Muskens, emeritusbisschop van Breda, als lid van de Bisschoppenconfe-rentie. Mgr. Muskens (1935) was sinds 1994 bisschop van Breda en heeft om gezondheidsredenen op 1 december 2007 afscheid genomen van het bisdom. Hij werd op 31 oktober 2007 opgevolgd door Mgr. dr. J.H.J. Van den Hende. Binnen de Bisschoppenconferentie was Mgr. Muskens als referent verantwoor-delijk voor de beleidsvelden Missie, Ont-wikkelingssamenwerking en Interreligieu-ze Dialoog. Hij was tevens voorzitter van de Nederlandse Missieraad. Deze be-leidsvelden zullen binnenkort aan een nieuwe referent toevertrouwd worden.

 

Mgr van den Hende